Бременност

Бременност
Проявлението на болестта при бременност варира много, в зависимост от индивидуалното състояние и особености на всеки индивид.

 
Добрата новина е, че днес има терапии, които да ви помогнат да се насладите на бъдещото майчинство без да се тревожите за НАЕ.

3 съвета за планиране на бременността:

  Говорете с Вашия лекуващ лекар, както и с вашия акушер гинеколог по-рано за Вашия HAE план за лечение, докато сте бременна;
    

Уверете се, че имате HAE терапия на разположение за целия период на бременността;
 

Може да пожелаете да говорите с специалист по генетика, ако имате конкретни въпроси за НАЕ като наследено състояние и се притеснявате за бъдещото си дете.

 

По време на бременност
По време на бременност, лечението с анаболни стероиди (също известни като андрогени) като даназол, оксандролон и станозолол е противопоказано. Може да пожелаете да обсъдите с Вашия лекар други лекарства, за да разработите план за лечение, специфичен за вашите индивидуални нужди преди, по време и след раждането.

Вашият лекар може да Ви предостави информация за новите одобрени лекарства за HAE по отношение на кърменето.

Атака на HAE по време на бременността
Въпреки че няма публикувано научно изследване по този въпрос, жените с HAE съобщават за различно протичане на заболяването по време на бременността. В някои случаи жените могат да получат по-тежки и по-чести НАЕ кризи, докато в други случаи се съобщава за намаляване честотата и остротата на НАЕ атаките по време на бременността.

Раждане
Всички научни изследвания подкрепят разбирането, че жените с НАЕ могат да имат една нормална и щастлива бременност и да родят нормални и здрави деца. Атаките на НАЕ са рядкост по време на раждането, но има натрупана статистическа информация, че е възможно да се увеличи честотата и тежестта на атаките след раждането.

Лечение
Важно е да създадете индивидуален план за лечение на НАЕ за периода на бременносттаВъзможните терапии следва да обсъдите с Вашия лекар. Говорете с вашия акушер гинеколог и се подгответе с лекарство на разположение в случай на атака по време на раждането. Анаболните стероиди, известни още като андрогени (като даназол, оксандролон, станозол и др.), трябва да се избягват по време на бременност.

Бебе
HAE е наследствено състояние и всяко бебе, родено от родител с HAE, има 50-50 шанс да наследи болестта. Препоръчително е да изчакате бебето ви да е на възраст поне 1 година, за да го изследвате за HAE, за да осигурите по-точен резултат от теста.

Добри новини
Живеем във време, когато съвременната медицина разполага с множество терапии за лечение на НАЕ, които да ви помогнат по време на бременността, раждането и след това. В процес на разработка са и множество нови медикаменти, така че се отпуснете и се наслаждавайте на радостта от майчинството и на бъдещата си рожба!