Как да се наслаждаваме на живота въпреки НАЕ

Как да се наслаждаваме на живота въпреки НАЕ

Намерете приятели и съмишленици

Ако срещате трудности и не можете да се справите сами с последствията на болестта и НАЕ ви пречи да се наслаждавате на живота, за който мечтаете, потърсете подкрепа и помощ, като се свържете с други хора като вас. Един приятел може да ви насърчи да поемете отговорност за живота си и обратно. Мотивирайки се един друг и споделяйки ентусиазъм за живота, когато някой от вас се чувства зле, наистина може да ви помогне да продължите напред в живота си.

Помислете как можете да включите другите, за да ви помогнат да поемете отговорност за живота си!

Възползвайте се от наличните ресурси – да запазите вашето лечение, да следвате последователно плана си за лечение, да живеете здравословно.
Подкрепата може да дойде от приятели, съседи или семейство – лично или дори практически чрез социални медии.

 

 

 

 

Станете част от НАЕ общността – помогнете на себе си и помагайте и на другите. „АСОЦИАЦИЯ НАСЛЕДСТВЕН АНГИОЕДЕМ БЪЛГАРИЯ“ предоставя на HAE общността персонализирана мрежа за защита и поддръжка на правата и интересите на всички пациенти, както и широк спектър от услуги, които да им помогнат да водят нормален живот.

Подредете Вашите приоритети
Ежедневния списък със задачи е лесен и позитивен начин да се даде приоритет на това, което искате да направите днес. Списъкът със задачи може да ви помогне да се съсредоточите върху това, което е най-важно за вас в дългосрочен план. Лесно е да станете прекалено ентусиазирани, когато пишете списък и поставяте твърде много неща. Не позволявайте на голям списък да ви накара да се почувствате претоварени. Помислете кои са най-важните елементи от вашия списък. Стеснете го само до два или три. Този списък ще изглежда по-малко обезсърчаващ и ще улесни действителното поемане на отговорност за живота ви.

Можете да прекарате дни, седмици или години в самосъжаление и да мислите за това, какво може да се случи с вашето HAE. Или можете просто да да поемете отговорността за живота си и да започнете да реализирате мечтите си въпреки НАЕ, като концентрирате енергията си върху начина, по който можете да направите нещо, за да решите проблем или да постигнете цел.
Вашето заболяване не ви прави по-различни или по-недееспособни от другите, освен ако не му позволите Вие самите.