Лечение

Лечение
Проявленията на HAE не са еднакви за всеки човек, дори и в рамките на едно и също семейство. Поради това пациентите трябва да си сътрудничат със специалист, лекуващ НАЕ, за да създадат индивидуален план за лечение, който да води до здравословен начин на живот.

Важно: Лекарствата, използвани за лечение на подуване от алергии, като кортикостероиди, антихистамини и епинефрин НЕ са ефективни лечения за HAE.

 

Одобрени от МЗ препарати за лечение на НАЕ

BERINERT® – С1-инхибитор концентрат за лечение на остри атаки от HAE при възрастни и педиатрични пациенти. Berinert се поставя интравенозно и е одобрен и за лечение чрез самостоятелно приложение от пациента в домашни условия. Лекарството обикновено се прилага, когато пациентът почувства атака. За повече информация посетете: www.berinert.com.

 

 

 

RUCONEST® – плазмено-рекомбинантен C1-инхибитор концентрат за лечение на остри атаки на HAE при възрастни и юноши. Ruconest се поставя интравенозно и е одобрен за самостоятелно приложение от пациенти в домашни условия. Лекарството обикновено се прилага, когато пациентът почувства атака. За повече информация посетете: www.ruconest.com.

 

 

 

 

FIRAZYR® – в процес на одобрение от МЗ, представлява В2 брадикининов рецепторен антагонист за лечение на остри НАЕ атаки при пациенти на 18 и повече години. Firazyr се прилага чрез подкожно инжектиране и в редица страни е одобрен за самостоятелно приложение в домашни условия. Лекарството обикновено се прилага, когато пациентът почувства атака. За повече информация посетете: www.firazyr.com.

Лечение за деца с HAE
На родителите се препоръчва да работят със специалист по HAE, който да изготви и препоръча индивидуализирано лечение за конкретното дете. Генният дефект, който причинява HAE, е наследствен. Децата на родители с HAE имат шанс 50/50 да наследят болестта, ако един от родителите има HAE. Човек не може да бъде “носител” на гена HAE. HAE не пропуска генерациите, което означава, че децата на не-пациентите няма да наследят болестта. За най-надежден резултат от теста, децата трябва да са на възраст поне една година за тестване на C1 инхибитор.

Важно е да се отбележи, че 25% от пациентите с HAE НЯМАТ семейна история на заболяването. Това означава, че генът спонтанно е дефектирал по време на зачеването. Тези пациенти с HAE могат да предадат НАЕ на децата си.
Прочетете повече за леченията за деца в раздел „Да живееш с НАЕ“/“Деца и подрастващи“.

Лечение за бременни жени с HAE
Според скорошни проучвания, бременността може да влоши или облекчи симптомите в еднаква степен. Пациентите трябва да си сътрудничат с лекуващ лекар по HAE, относно лечението преди, по време и след бременност.

3 съвета за планиране на бременността:
Говорете с Вашия лекуващ лекар, както и с вашия акушер гинеколог по-рано за Вашия индивидуален HAE план за лечение, докато сте бременна;
     Уверете се, че имате на разположение медикаменти за HAE терапия за целия период на бременността;
     Посъветвайте се със специалист по генетика, ако имате конкретни въпроси за НАЕ като наследствено заболяване.

Добрата новина за всички бъдещи майки с НАЕ е, че живеем във време, когато имат на разположение няколко медикамента за лечение на HAE, които да им помогнат по време на бременността, раждането и след това. В процес на разработка и одобрение в близко бъдеще са и много нови лекарствени средства за лечение на НАЕ, затова спокойно се наслаждавайте на бременността и се радвайте на бебето си!

Прочетете повече за лечението и бременността в раздел „Да живееш с НАЕ“/“Бременни“.

 

Има ли нови лечения на хоризонта?
В момента се провеждат клинични изпитвания на нови терапии и медикаменти за HAE. За повече информация посещавайте редовно нашия уеб сайт и страницата ни във Facebook, където ще ви запознаваме с най-новите достижения на медицината в лечението на НАЕ. Сътрудниците на НАЕА България и застъпниците за правата на пациентите от организацията са на Ваше разположение за съвет и помощ относно всички въпроси касаещи заболяването наследствен ангиоедем и неговото лечение. На нашият уеб сайт в раздел „Вашият лекар“ може да намерите информация за имената и координати на лекари специалисти по НАЕ, както и на лечебни заведения приемащи и лекуващи пациенти с НАЕ.