Симптоми

HAE Симптоми
Атаки с подуване и болка

Пациентите с НАЕ изпитват повтарящи се епизоди на подуване на ръцете, краката, стомашно-чревния тракт, гениталиите и ларинкса (гърлото), които могат да траят от два до пет дни. Честотата и тежестта на атаките могат да варират драматично сред пациентите, дори и тези в едно семейство.

Свързаното с НАЕ подуване не е същото като подуване, причинено от алергии и не може да се третира като алергична реакция. Антихистамините и кортикостероидите не са ефективни лечения за дефицит на C1 инхибитор. Около 25% от пациентите с НАЕ изпитват несърбящ червен обрив, който често се появява преди или по време на НАЕ атака.

 

Крайници
Подуването на краката и ръцете може да бъде изключително болезнено и често води до невъзможност за пациентите да участват в нормални ежедневни дейности.

Корем
Абдоминалните атаки се характеризират с ужасяващи коремни болки, гадене, повръщане и диария, причинени от подуване на чревната стена. Тези симптоми са отличителни белези на HAE, тъй като повтарящата се болка в корема рядко се наблюдава при други видове ангиоедем.

Дихателните пътища
Отокът на гърлото / епизодите на подуване на гърлото са най-опасните симптоми на HAE, тъй като те могат да затворят дихателните пътища и да причинят смърт чрез задушаване. Всъщност проучванията на семейства с HAE показват, че без лечение, смъртността от ларингеален оток може да достигне до 30%. Важно е да се отбележи, че 50% от пациентите с НАЕ преживяват най-малко една ларингеална атака през живота си.

Важно е да се подчертае, че подуване на гърлото е животозастрашаващо спешно медицинско състояние, което винаги изисква незабавно медицинско обслужване при първия признак на симптомите.

 

Примери за НАЕ подувания: